3 Decembrie 2020
Cum să îi înveți pe copii valoarea banilor?
CCei mai mulți dintre copii au o înțelegere vagă a felului în care adulții fac rost de bani pentru mâncare, haine și jucării. Părinții sunt cei care trebuie să le explice de unde provin banii, cum se cheltuie și cum se economisesc. Fără o educație adecvată de utilizare a banilor, copiii riscă să devină adulți iresponsabili din punct de vedere financiar.
Sunt 4 lucruri pe care copiii trebuie să le învețe despre bani:
- Banii nu cresc în copaci
- E o mare diferență între nevoi și dorințe
- Merită să aștepți unele lucruri
- Cum să împarți ceea ce ai
Banii nu cresc în copaci
Copiii învață cel mai repede prin observare și imitare, prin experiență directă și joacă. Cum banii fac parte din viața de zi cu zi e ușor să le oferim experiențe reale de învățare.
E important ca cei mici să conștientizeze că nu poți cheltui decât banii pe care ii ai iar aceștia se câștigă prin muncă.
Puteți să le explicați că mergeți la serviciu, faceți ceva anume pentru care primiți bani. La fel și ei pot primi bani pentru o treabă pe care o fac în casă. Nu răsplătiti ceva ce trebuie să facă în mod normal – să-și facă patul, să adune jucăriile, să termine de mâncat. Alegeți ceva ce copiii pot face la vârsta lor, dar nu neapărat ce ar face din proprie inițiativă – să plimbe cățelul, să adune frunzele din curte, să spele mașina, să ude florile – și plătiți-i pentru asta. Așa vor vedea că dacă fac o anumită treabă pot obține bani pe care îi pot strânge pentru jucăria dorită.
Diferența între nevoi și dorințe
95% din ceea ce cer copiii preșcolari sunt dorințe, nu nevoi. Cunoașterea diferenței dintre acestea este crucială pentru a asigura un mod sănătos de a cheltui.
Fiți un exemplu bun, gândiți cu voce tare și discutați deciziile de a cheltui. Nu trebuie neapărat să înțeleagă, nici măcar să asculte atent, dar auzindu-vă în mod consecvent vorbind despre nevoi și dorințe va deveni și pentru ei obișnuință. Când intrăm la Mall si vedem o bluză drăguță putem comenta : Nu-i așa că e drăguță? Aș vrea s-o am dar avem nevoie de mâncare așa că vom merge la Carrefour. Chiar dacă reveniți la bluză, ceea ce aude copilul este că nevoile vin înaintea dorințelor.
În timp ce faceți cumpărăturile le puteți de asemenea arăta o cutie cu lapte și o ciocolată întrebându-i: De care ai nevoie ca să crești sănătos? Chiar dacă va ști raspunsul corect și își va dori în continuare ciocolata, făcând asta în mod repetat va învăța diferența între lucrurile pe care le doresc pentru că le plac și cele de care au nevoie pentru că sunt importante.
Merită să aștepți unele lucruri
Uneori trebuie să aștepți cumpărarea unor lucruri pe care ți le dorești. Răbdarea este o virtute care se învață iar creșterea ei este echivalentul creșterii toleranței la frustrare. Având răbdare mai înseamnă și că poate vei putea obține ceva mai bun mai târziu.
Când copilul cere ceva ce nu poate primi imediat, redirecționați-i atenția. Spuneti-i să își amintească un joc sau un film preferat, să număre repede până la 100, sau puneți-i alte întrebări simple. Dacă refuză redirecționarea, ceea ce este foarte probabil, arătați înțelegere pentru lupta sa, povestiți-i despre ceva ce și voi vă doriți dar nu puteți avea chiar acum și cum vă vine mai ușor dacă nu vă gândiți la asta. Rugați-l să vă ajute cu o idee la care să vă gândiți ca să uitați. Faptul că ajută un adult îl va distrage de la gândul său. Nu renunțați! Consecvența este cheia învățării celor mai multe lucruri, dar mai ales cînd vine vorba despre amânarea unei recompense. Dacă îi spuneți copilului că trebuie să adune bani pentru jucăria pe care și-o dorește, dar imediat ce se miorlăie în magazin i-o cumpărați, ați dat mulți pași înapoi. Mai bine amintiți-i cât a reușit să economisească , cât mai are de adunat până ajunge la suma necesară. Poate o să vă simțiți asprii, o să aveți impresia că nu funcționează pe moment dar în timp se vor vedea rezultate și totul este spre binele lui.
Cum să împarți ceea ce ai?
Dacă îi dați copilului o sumă, cât de mică, și îi cereți să o împartă sau să o dea altcuiva va fi profund încurcat și probabil va refuza, și asta nu pentru e egoist ci pentru că viziunea lui despre lume nu e suficient de largă ca să înțeleagă că alții pot avea nevoie de ajutorul lor. Însă trebuie să îi explicați că ajutorul lui poate să însemne mult pentru altcineva, că are puterea să facă cuiva viața mai bună, că e norocos și un mod de a mulțumi pentru asta este să îi ajute pe alții mai puțin norocoși.
Sunt multe domenii de caritate în care donațiile sunt legate de lucruri concrete. Găsiți un domeniu care se încadrează în preferințele copilului și unde va putea contribui cu pasiune și plăcere. Puteți lua în considerare și o formă de caritate care nu solicită o contribuție în bani, un adăpost de animale pentru care puteți cumpăra hrană.
Puteți crea un ajutor vizual, un borcan pentru donații care să îl ajute pe copil să vadă câți bani pune separat pentru a ajuta pe cineva.
Ți-a plăcut această postare?
Click pe o stea pentru a acorda o notă!
Nota medie 5 / 5. Număr voturi: 7
Niciun vot până acum? Fii primul care face o evaluare.