Jocurile riscante se petrec adesea în aer liber și astfel copiii înțeleg mai bine natura și îi aprofundează fenomenele.
Orice joacă în aer liber presupune luarea unor decizii: Care este cel mai sigur drum? Cât de departe poți merge? Cum poți traversa apa? Cât de sus te poți cățăra în copac? Uneori aceste decizii sunt individuale, alteori sunt luate în grup dar întotdeauna vor avea anumite consecințe. Dacă copiii vor vedea că ceva nu merge bine prima dată, a doua oară vor putea încerca ceva diferit, se vor gândi ce trebuie schimbat, vor fi nevoiți să ia decizii.
Angajarea în jocuri cu un grad de risc conduce la dezvoltarea abilităților motorii: creșterea puterii membrelor, îmbunătățirea echilibrului și a coordonării.
Adesea uităm că educația trebuie să fie și amuzantă. Când se antrenează în jocuri riscante, copiii se udă, le e frig, se murdăresc, se pot lovi, dar întotdeauna se distrează și așa își dezvoltă tenacitatea. Echilibrul între succes și eșec îi ajută să dezvolte atitudini pozitive, să repete încercările până la obținerea rezultatului dorit.
Conceptul de mortalitate e trist și nu pare să aibă legătură cu copilăria. Dar experiența pericolului îi face pe copii să înțeleagă că nimeni nu e nemuritor, că dacă se apropie prea mult de foc, se pot arde; dacă se suie pe acoperiș, pot să cadă iar asta poate fi fatal. Joaca care implică risc îi învață să respecte viața și să înțeleagă că sunt acțiuni care o pot pune în pericol
Nu ne place să ne gândim că celor mici le e frică de ceva, dar frica face parte din viață – este o reacție la o amenințare care ar putea avea efecte devastatoare. Experiența fricii îi ajută să progreseze și să fie atenți, precauți, e parte a unui proces de gândire.
Activitățile cu un grad de risc generează o anumită stare euforică – jocul cu focul, coborârea unei pante abrupte cu bicicleta, traversarea unei ape pe un buștean – toate au o componentă de mândrie, de bucurie intensă, de realizare.
Ți-a plăcut această postare?
Click pe o stea pentru a acorda o notă!
Nota medie 5 / 5. Număr voturi: 6
Niciun vot până acum? Fii primul care face o evaluare.