9 Decembrie 2020
Beneficiile gătitului alături de copii
CCopiilor le place foarte mult să experimenteze lucruri noi iar experiența este și mai interesantă dacă pot face ceva alături de membrii familiei. Gătitul împreună cu copilul este o activitate distractivă și educativă care oferă beneficii uluitoare pentru acesta:
- Dezvoltarea vorbirii – denumirea ingredientelor, menționarea cantităților le îmbogățește vocabularul. Instrucțiunile de preparare și îndeplinirea lor dezvoltă competențe de receptare lingvistică.
- Dezvoltarea motricității fine – amestecarea ingredientelor, frământarea și întinderea aluatului, decuparea formelor de biscuiți conduc la construirea unui set de abilități motorii de control și coordonare a mișcărilor, abilități de care copilul are nevoie la scris, decupat, colorat, desenat.
- Creșterea abilităților matematice și dezvoltarea vocabularului – măsurarea ingredientelor contribuie nu numai la dezvoltarea vocabularului (grame, mililitri) ci și la înțelegerea folosirii fracțiilor (o jumatate de lingură, un sfert de cană).
- Îmbunătățirea abilităților de citit – căutarea unei rețete, citirea ei și urmarea instrucțiunilor ii ajuta pe copiii mai mari la înțelegerea unui text scris, competență necesară mai târziu în viață. Cei mici pot citi doar măsurile (șase ouă, patru linguri de unt).
- Introducerea unor concepte știintifice – gătitul presupune reacții chimice, copiii pot învăța ce se întâmplă când sunt amestecate anumite ingrediente sau când nu se folosesc cantitățile corecte.
- Creșterea concentrării și a atenției – trebuie să fie atenți la fiecare detaliu al rețetei și să își mențină concentrarea până la sfârșit.
- Abilități pentru viață – cei care învață de mici să mânuiască un cuțit, să utilizeze cu grijă obiecte fierbinți, să încălzească mâncarea, vor deveni adulți independenți și responsabil.
- Promovarea unei alimentații sănătoasă – încurajându-i să gătească, ii ajutăm să învețe care sunt alimentele sănătoase, ce înseamnă o nutriție adecvată, echilibrată și diversificat.
- Dezvoltarea încrederii în sine – realizarea cu succes a unui fel de mancare după o rețetă va fi un prilej de mândrie, încredere și respect de sine.
- Unirea membrilor familiei – avantajul de a găti împreună cu membrii familiei îl atrage după sine pe cel de a mânca împreună. O familie care mănâncă la aceeași masă este o familie unită.
Ți-a plăcut această postare?
Click pe o stea pentru a acorda o notă!
Nota medie 4.7 / 5. Număr voturi: 13
Niciun vot până acum? Fii primul care face o evaluare.