Cum organizăm jucăriile copilului?
Majoritatea părinților se confruntă cu o mare provocare atunci când vine vorba de amenajarea camerei copilului.
Cu toții ne dorim ca acest spațiu să fie cât mai funcțional și confortabil, pentru ca cel mic să se dezvolte într-un mod corespunzător.
O cameră îngrijită permite copilului să găsească ușor jucăriile cu care este interesat să se joace, un spațiu bine pregătit oferă ore de joacă independentă și creativă. Educarea copiilor pentru menținerea ordinii în cameră îi ajută la dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase. Cu cât începeți responsabilizarea mai devreme și rămâneți consecvenți în a solicita copilului aceste lucruri cu atât veți obține rezultate mai bune. Ordinea ne salvează timp, ne ajută să gândim mai limpede și să ducem lucrurile la bun sfârșit atât în viața de adult cât și în cea de copil.
Aflați mai jos ce a fost important pentru mine atunci când am planificat spațiul de joacă și învățare pentru copiii mei.
1. Organizarea
Pentru aranjarea jucăriilor am ales coșuri, borcane din plastic și cutii transparente pe care le-am etichetat ca să favorizez interacțiunea independentă a copiilor cu acestea. Am dedicat fiecarei cutii un alt tip de jucărie: mașini, cuburi, ustensile de gătit, șine de tren și locomotive, piese lego – toate puse separat.
Borcanele transparente din plastic s-au dovedit extrem de utile pentru jucării și materiale de mici dimensiuni (păpuși pentru degete, fermoare, creioane, pene, sârmă modelabilă, figurine din lemn). Avantajul unui material transparent este acela ca se poate vedea ușor conținutul și copilul va învăța unde trebuie să pună lucrurile după ce termină sesiunea de joacă.
Am așezat întotdeauna accesoriile de depozitare pe rafturi deschise sau polițe la o înălțime care să fie accesibilă copiilor.
2. Sortarea jucăriilor și a materialelor
O dată pe lună obișnuim să sortăm jucăriile. Ce trebuie salvat și ce trebuie aruncat? Am facut dintr-o cutie de pantofi o “ambulanță de jucării” și de fiecare dată când găsim o jucărie stricată o punem în acel loc. Unele pot fi reparate și reincluse în circuit, de altele însă trebuie să ne despărțim pentru totdeauna.
3. Rotirea jucăriilor
Majoritatea copiilor de astăzi au prea multe jucării, se simt copleșiți și se plictisesc foarte repede de acestea. Dacă toate jucăriile pe care le au se află în camera lor, se crează aglomerări inutile și un mare haos iar acest lucru are un efect negativ asupra dezvoltării pe termen lung.
O soluție la această problemă este rotirea jucăriilor. În loc să le aveți pe toate într-un singur loc, împărțiți-le în grupuri mai mici și mai ușor de gestionat și schimbați-le în mod regulat.
Jucăriile trebuie să fie puține dar accesibile și vizibile.
Învățând cum să rotiți jucăriile în mod eficient, nu numai că reduceți aglomerarea spațiului dar ajutați la creșterea creativității și a capacității de concentrare a copilului. Este important ca cel mic să nu aibă acces la jucăriile care iau o pauză. Încercați să le depozitați într-un un loc care să fie departe de câmpul lor vizual.
Mă surprinde de fiecare dată bucuria cu care copiii revăd o jucărie veche. De multe ori entuziastmul este mai mare decat atunci când primesc una nouă.
Începeți să faceți rotația cât mai devreme, astfel încât copiii dumnevoastră să se familiarizeze cu procesul. O dată ce acest lucru devine o rutină veți observa la cei mici mai multă răbdare, interes, creativitate și chiar un entuziasm pentru aranjare, deoarece nu le mai ia atât timp să strângă și nu mai sunt obosiți vizual de prea multe obiecte.
Un alt lucru care mi s-a părut important a fost organizarea spațiului de joacă pe zone.
Zona de lectură
Pentru a încuraja copiii să citească am ținut la aceleași principii, un colț de lectură confortabil, tentant, care să fie bine organizat și accesibil. Am ales să expun doar cărți cu coperta la vedere și asta pentru că cei mici sunt atrași de culori și imagini care să îi stimuleze vizual. O astfel de prezentare este mai interesantă pentru copil, acesta alege o carte, se uite în ea, o răsfoiește și o citește cu plăcere.
Am experimentat și în această zonă rotația cărților și am văzut interesul și bucuria copiilor de redescoperi cărți după o perioadă de timp. Uneori am ales o abordare tematică și am expus doar cărți despre animale sau cărți în limba engleză, cărți despre meserii, natură, sau cărțile pe care cei mici le îndrăgesc cel mai mult (top 10).
Zona de artă
După cum știți cea mai mare atenție o acord activităților creative. În ciuda numărului mare de jucării (primite cu diverse ocazii) întotdeauna am susținut joaca cu materiale la îndemână, ușor de găsit în casă și am convingerea că dacă punem la dispoziția copiilor materiale atrăgătoare, inițiațivele lor creative sunt nelimitate.
În această zonă am amenajat o masă mică din lemn cu două scaune și în imediata apropiere cutii sau borcane cu materiale care să fie ușor accesate de cei mici.
Desenele și picturile copiilor au o valoarea specială și am ținut să îmi arăt aprecierea față de acestea expunându-le prin rotație pe pereții camerei. Am cumpărat mai multe rame de plastic și am schimbat periodic lucrările. Câteodată copiii le-au ales singuri pe cele care doreau să fie la vedere.
Zona jocului de rol
Această zonă suferă transformări continue dar reflectă întotdeauna interesele și dorințele actuale ale copiilor. Fie că e vorba de o grădină zoologică, un hotel pentru păpușile Barbie, un cabinet medical pentru bebeluși, o farmacie, un salon de coafură, șantier, poștă sau restaurant în miniatură, într-un cadru realist și foarte amuzant, copiii se bucură de o experiență autentică care îi pregătește să înteleagă și să gestioneze lumea în care trăiesc.
Jocul de rol este o modalitate de învățare foarte eficientă cu beneficii educaționale, pshihologice și motivaționale foarte puternice.
Ți-a plăcut această postare?
Click pe o stea pentru a acorda o notă!
Nota medie 4.6 / 5. Număr voturi: 20
Niciun vot până acum? Fii primul care face o evaluare.