Tipuri de personalitate de joc
V
“Vreau să îți fac o mărturisire!” îmi spunea în urmă cu ceva timp o prietenă.
“Pe mine mă irită teribil când văd mămici și tătici care par înzestrați natural cu un talent de a se juca cu copiii lor. Îi văd distrându-se de minune și mă cuprinde tristețea. Mie nu îmi place să mă joc și nici să mă prostesc. O fi pentru că în copilărie nu prea m-am jucat, sau poate pentru că părinții mei nu erau ei înșiși jucăuși? Sau poate pentru că așa sunt eu făcută și atenția mea se îndreaptă spre altceva? Câteodată simt că nu sunt o mamă bună. Când vine vorba de joacă, stau întotdeauna pe dinafară și privesc.”
Din păcate, avem multe idei preconcepute în ceea ce privește joaca cu copiii. Adesea părinții greșesc asimilând joaca cu prosteala și imediat presupun că angajarea în joc e dincolo de abilitățile lor.
Din fericire sunt multe feluri de a te juca cu copilul tău în care nu e nevoie deloc să te prostești.
Am descoperit asta citind cartea minunată a Dr. Stuart Brown intitulată Play – How It Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul. În cartea sa, autorul vorbește despre tipuri de personalitate de joc. Descoperirea tipului de personalitate de joc este foarte utilă pentru că ne ajută să înțelegem felurile diferite în care suntem construiți pentru a relaționa cu copiii prin joc.
Personalitățile de joc pe care le evidențiază Stuart Brown sunt descrise pe scurt în contextul relației părinți-copii. Chiar dacă vă veți regăsi în mai multe tipuri de personalitate, unul îl veți descoperi cu siguranță ca fiind dominant.
Comicul
Celor care au această personalitate de joc le place să iasă mereu în evidență, să facă glume, să râdă și să se maimuțărească în timp ce vorbesc sau se joacă cu copiii, transformându-se în adevărați bufoni. Acestora le vine natural să scoată sunete prostești, îi poți vedea în poziții caraghiose imitând animale sau persoane, stârnind hohote de râs în rândul copiilor care vor cere repetarea acțiunilor.
Kinestezicul
Acest tip de personalitate se focalizează pe mișcare. În această categorie intră cei care se simt bine când fac mișcare, când merg, aleargă, înoată, se cațără sau dansează. Pentru aceștia, concentrarea nu e pe a câștiga sau a pierde ci pur și simplu pe antrenarea într-o activitate fizică. De exemplu, un astfel de părinte se angajează într-o activitate fizică mergând cu copilul la plimbare sau alergat, înoată, sau merg cu bicicleta împreună.
Exploratorul
Cei din această categorie sunt cei cărora le place să exploreze. Explorarea poate fi fizică (vizitarea unor locuri noi), intelectuală (găsirea unor informații inedite), relațională (întâlnirea cu alte persoane), sau emoțională (descoperirea unei melodii, picturi sau povești). Exemplu: părintele duce copilul la o plimbare la munte să descopere animale, planifică o vizită la un muzeu sau inițiază o rutină de lectură în fiecare seară. Cheia explorării este desfășurarea unei activități împreună cu copilul pentru a împărtăși o experiență.
Competitorul
Celui cu acest tip de personalitate îi place să se angajeze în jocuri de competiție cu scopul de a câștiga. Jocul se poate desfășura în grup restrâns (unul-la-unul cu copilul) sau ca parte dintr-un grup mai mare (sporturi de echipă). Acesta preferă să țină scorul și evident, dorește să câștige. Totuși, e important ca focalizarea să rămână pe joc și distracție, nu pe câștig sau pierdere.
Regizorul
Planificarea, organizarea, orchestrarea unor scene sau evenimente caracterizează acest tip de personalitate – filmulețe făcute acasă, înregistrări de muzică, dansuri, spectacole. De exemplu, mama crează o piesă de teatru împreună cu copiii, organizează un concert de pian, tatăl distribuie rolurile fiecărui copil în pregătirea unui grătar în curte.
Colecționarul
Cel care are această personalitate de joc e pasionat de crearea unei colecții de obiecte sau experiențe interesante. De exemplu, o mamă îl ajută pe copil să-și completeze colecția de carduri cu sportivi sau figurine din Star Wars, sau îl invită să colecționeze scoici la fiecare plimbare pe malul mării, sau cumpără toate cărțile unui autor îndrăgit de copil. Un alt părinte se poate juca cu copilul său fascinat de animale și poate să întreprindă excursii la grădini zoologice în toată lumea.
Artistul
Această personalitate de joc se focalizează și se bucură să creeze ceva, să conceapă tot felul de obiecte artistice, să proiecteze, să decoreze sau să construiască. Exemplu: mama se așează să deseneze, să picteze sau să creeze ceva împreună cu copilul. Tata îl poate invita pe cel mic în garaj să îl ajute să construiască o căsuță pentru păpuși sau mama îi ajută pe copii să decoreze căsuța de turtă dulce în timpul sărbătorilor de iarnă.
Povestitorul
Focalizarea acestui tip de personalitate este pe imaginație. Este probabil trăsătura de personalitate predominantă a acelora cărora le place să citească, să scrie, sau să se uite la filme. Cei cu acest tip de personalitate au capacitatea de a crea o lume imaginară care transcede orice activitate sau context de joc. De exemplu, tatăl care joacă baschet cu copilul său, în loc să se concentreze pe scor transformă meciul într-o înfruntare unu-la unu între Larry Bird și Magic Johnson. Cu vocea imitând un comentator sportiv narează un meci plin de momente intense cu pase și coșuri eroice . Sau o mămică care construiește repede și natural o poveste, uneori umoristică la masa sau în mașină.
Ți-a plăcut această postare?
Click pe o stea pentru a acorda o notă!
Nota medie 4.3 / 5. Număr voturi: 12
Niciun vot până acum? Fii primul care face o evaluare.
Stiu multi bunici care spun ca nu se pricep sa se joace cu nepotii, ca sunt buni doar la facut clatite! Ei bine, articolul ne ajuta sa ne descoperim ca sa ii descoperim.