Joaca cu marionete
Joaca cu marionete este un tip special de joc de rol de care copiii mici se simt atrași și amuzați deopotrivă.
Aranjamentul pentru teatrul de marionete nu trebuie să fie unul foarte sofisticat, o perdea agățată sau o masă întoarsă vor fi suficiente pentru ca și cel mai reticent actor să se relaxează și să se distreze.
O parte importantă a jocului este planificarea și pregătirea spectacolului. Acesta poate fi și mai fascinant atunci când confecționați împreună cu copilul păpușile. Puteți face o marionetă dintr-o șosetă veche sau un ciorap pe care coaseți sau lipiți nasturi în chip de ochi și fire de lână pentru păr. Sau mai simplu, cu ajutorul unui marker colorat desenați o față pe o șosetă albă. Puteți de asemenea lipi fețe decupate din reviste vechi pe o pungă de hârtie.
Cum îi ajută jocul cu marionete pe copii?
Stimularea imaginației și a creativității
Copiilor le place să construiască povestioare în jurul păpușilor cărora le dau nume, le distribuie sarcini și roluri. Uneori imaginația lor zburdă și cei mici recurg la scenarii mai elaborate care implică și alte jucării sau materiale .
Deși e recomandat ca jocul cu marionete să fie inițiat și condus de copii intervenția părinților poate aduce valoare educațională suplimentară. Adulții pot citi copiilor o poveste și apoi pot să îi roage pe aceștia să reproducă povestea cu ajutorul marionetelor.
Dezvoltarea emoțională
Jocul cu marionete este un prilej bun de a exersa moduri de exprimare și gestionare a emoțiilor.
Copiilor le este mai ușor să se proiecteze în fața unei marionete. Aceasta devine o prietenă căreia copilul îi poate vorbi exprimându-și sentimentele fără jenă și în deplină siguranță.
Fie că sunt emoții de frică, tristețe, bucurie, iubire sau rușine, marionetele îi ajută chiar și pe cei timizi să se exprime în mod adecvat.
Puteți interveni în joc încurajându-l pe copil să dea un nume emoției pe care o trăiește un anumit personaj. Când cel mic face ca una din marionete să acționeze nepotrivit – ca de exemplu să lovească – explicați-i diferența dintre emoții și comportament. De exemplu: “Marioneta poate să fie furioasă/invidioasă, dar nu e bine să lovească. Întrebați copilul: Ce altceva ar fi putut să facă?”
Povestiți-i despre momente când ați simțit furie sau altă emoție puternică și întrebați-l dacă își amintește să fi simțit la fel. Acest lucru îl ajută să înțeleagă că e firesc să aibă emoții puternice că toate sentimentele sunt normale, dar nu toate comportamentele sunt acceptabile.
Îmbunătățirea abilităților motrice
Atunci când folosesc degetele pentru a mânui marionetele, copiii își îmbunătățesc abilitățile motrice fine. Fie ca vor anima gura, corpul sau braţele marionetei – în funcţie de tipul acesteia, coordonarea mână-ochi va fi exersată și stimulată din plin.
Învățarea etichetei/manierelor
Părinții știu cat de greu este să îi înveți pe cei mici bunele maniere și eticheta. Copiilor le vine de obicei greu să se supună unei autorități, indiferent că este vorba de un părinte, bunic sau profesor. Câteodată poate fi mai ușor să transmiți mesaje importante cu ajutorul marionetei deoarece comunicarea se face într-o manieră neobișnuită și amuzantă, nu dintr-o poziție tradițională și rigidă.
Dezvoltarea abilităților cognitive
Atunci când copiii repovestesc o istorioară cunoscută, își exersează memoria și își dezvoltă abilități de soluționare a problemelor. Povestea implică începutul, mijlocul și încheierea unei probleme ce trebuie rezolvată.
Dezvoltarea limbajului și a competențelor verbale
Copiii sunt deseori timizi când trebuie să citească cu voce tare sau să vorbească în prezența colegilor sau adulților dar vor fi mai dispuși să o facă în fața marionetelor. Când inventează povești cu și pentru acestea, își îmbunătățesc abilitățile lingvistice (vorbire și ascultare), învață să construiască propoziții complexe și găsesc cuvinte să descrie diferite întâmplări. Personajele pot să cânte, să recite versuri sau să vorbească limbi străine, să șoptească sau să plângă.
Ți-a plăcut această postare?
Click pe o stea pentru a acorda o notă!
Nota medie 4.6 / 5. Număr voturi: 23
Niciun vot până acum? Fii primul care face o evaluare.