Cu copiii în camping
NNu îți surâde deloc idea de a merge cu cortul? Ți-e frică de ploaie, insecte, tunete, fulgere sau urși? E frig noaptea, nu e wc și nici nu ai priză să-ți încarci telefonul? Și parcă cel mai tare te deranjează că nu e semnal și va trebui să stai trei zile fără device-uri. Poate e momentul să treci peste aceste inconveniente și să vezi puțin dincolo de ele, să pui totul în balanță și să găsești resurse pentru a ieși din zona de confort. Dacă reusești să faci asta vei descoperi că beneficiile acestei experiențe depășesc cu mult dezavantajele.
Copiii adoră aventura și simplu fapt că fac ceva diferit îi va încânta. O ieșire în weekend cu cortul le va aduce amintiri pentru toată viața. În plus, vor învăța să fie puternici, independenți, să înfrunte adversități și să se bucure de simplitate.
Iată care sunt pentru copii avantajele unei astfel de aventuri:
Sănătate
Indiferent de vârstă, copiii se bucură de natură. Atât trupul cât și mintea răspund pozitiv la mediul natural. Când respiră aer proaspăt sistemul imunitar se întărește, nivelul de stres se reduce și starea de spririt se îmbunătățește. Natura îi ajută să se relaxeze și să aibă o funcționare cognitivă eficientă.
Dezvoltarea abilităților de supraviețuire
În camping copiii deprind abilități de bază pentru supraviețuire: adună lemne, învață cum să facă un foc, cum să gătească într-un mediu diferit, cum să se adăpostească de o ploaie de vară, să se orienteze, să folosească lanterne și alte instrumente specifice.
Construirea respectului de sine
Pe lângă faptul că cei mici dezvoltă un sentiment de putere asupra mediului înconjurător și capătă noi abilități și cunoștințe, aceștia își dezvoltă și respectul de sine. Trebuie să le dăm copiilor șansa să se descurce singuri, să facă greșeli și să învețe din ele, să soluționeze probleme.
Campingul implică o disciplină activă extraordinară. Înveți să colaborezi ca niciunde altundeva, să te completezi cu cei din jur din necesitate, fiecare acțiune a ta îl influențându-l pe cel de lângă tine (construiești adăpostul, îți creezi spațiul de umbră, speli vasele în râu).
Desprinderea de tehnologie
Știm cu toții că tehnologia domină viața curentă și copiii sunt dependenți de aceasta. Comparați copilăria lor cu cea a celor din anii 80. Un procent foarte mare din copiii de doi ani au deja amprentă online. Diferite probleme de somn, odihnă și alimentație sunt legate de timpul din ce în ce mai lung petrecut în fața ecranului. Pentru a ramane sanatoși copiii trebuie să petreacă timp în aer liber, natura nu poate fi descoperită prin intermediul ecranului.
Strângerea legăturilor de familie
Chiar dacă în mod obișnuit vă face plăcere o seară în familie în fața televizorului, timpul petrecut în jurul focului de tabără oferă recompense uriașe. În loc de lumina ecranului, aveți lumina și căldura focului, de care vă bucurați împărtășind istorioare – reale sau inventate. Experiența campingului întărește legăturile dintre menbrii familiei, dau senzația de intimitate și genereză amintiri. Timpul petrecut în cort când plouă cu găleata, dormitul împreună într-un spațiu mic și destul de incomod, dezvoltă indirect generozitatea, empatia ceea ce nu e cazul probabil pentru o seară îm fața televizorului, sau și mai rău, dacă fiecare privește ecranul tabletei sale.
Respectarea naturii.
În camping, ritmul vieții e diferit. Copiii au șansa să se adapteze la acest nou ritm și să aprecieze mediul natural înconjurător. Se vor bucura să exploreze cărări bătute dar și unele noi, vor învăța ce anume nu trebuie să deranjeze, să atingă, vor învăța despre plante care se pot consuma sau altele care sunt toxice. Copiii află despre frumusețile și pericolele naturii , învață cum să o exploreze cu siguranță și încredere și cum să o respecte ținând cont de locurile permise de campare, de regulile privind păstrarea curățeniei, aprinderea focului.
Bucuria simplității
Organizarea unei excursii cu cortul – fie că este pentru o noapte, un weekend sau mai multe zile, însemnă până la urmă simplitate și copiii se vor bucura de asta. Un prânz cu mâncare gata pregătită este înlocuit de mâncare gătită la foc afară; jocurile pe tabletă sunt înlocuite de joacă în aer liber; timpul petrecut în jurul focului înlocuiește timpul în fața ecranului. Copiii vor trăi experiențe care le structurează personalitatea și poate cea mai valoroasă lecție este despre cât de puțin ai nevoie ca să te simți fericit.
Ți-a plăcut această postare?
Click pe o stea pentru a acorda o notă!
Nota medie 5 / 5. Număr voturi: 9
Niciun vot până acum? Fii primul care face o evaluare.