Jocul este cel mai valoros mod prin care copiii învață și comunică. Acesta le permite să își folosească creativitatea în timp ce își dezvoltă imaginația, dexteritatea, forța fizică, cognitivă și emoțională. Jocul este important pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului, este modul prin care copiii interacționează cu lumea din jurul lor.
Ca parinți, ne dorim copii care să aibă succes, să învețe să citească și să scrie corect, să dezvolte abilități matematice bune, să socializele și să fie independenți, să fie buni rezolvatori de probleme, să aibă talent sportiv, artistic iar lista poate continua.
În goana după activități ghidate cât mai variate care să accelereze deprinderile de mai sus, ne scapă din vedere singura activitate care le dezvoltă pe toate. Aceasta este JOACA. Jocul este limbajul copillăriei, cel mai natural mod de a învăța orice și totul în primii ani de viață. Nicio altă activitate nu este atât de valoroasă. Joaca este job-ul copiilor. Joaca înseamnă învățare prin experiență, mișcare, încercare și eroare.
Din păcate, de multe ori subestimăm valoarea jocului iar rezultatele pe termen lung nu sunt deloc cele așteptate.
Lucrurile arată cam așa:
- Mai mult timp pe ecran + activități suplimentare ghidate de adulți = mai puțin timp pentru joacă
- Joc mai puțin = mai multe dificultăți de învățare
- Mai multe dificultăți de învățare = mai multe activități suplimentare pentru depășirea acestor dificultăți
- Mai multe activități suplimentare pentru depășirea dificultăților = chiar mai puțin joc!
Nu este un ciclu sănătos, dar, din păcate, este o realitate pentru mulți copii din zilele noastre.
Atunci când copiii pierd un timp valoros de joacă, învață mai greu și cu cât sunt forțați să facă activități suplimentare, cu atât sunt mai puține șanse să-și dezvolte abilitățile în mod natural.
Copiii au nevoie de joc pentru a putea face față fricii, stresului și furiei iar scurtarea copilăriei prin lipsa jocului duce la stimă de sine scăzută.
De ce e importantă joaca?
Dezvoltarea fizică
Dezvoltarea fizică a unui copil depinde de abilitățile motorii fine și grosiere iar acestea sunt întărite în timpul jocului.
Abilitățile motorii grosiere sunt utilizate pentru coordonare și mișcare prin folosirea trunchiului și a membrelor și se pot dezvolta prin activități de:
– alergare, cățărare, pedalare, sărituri, aruncări, rulare, prindere, echilibrare, lovituri, agățări, pași, călărie etc.
Copiii care nu își dezvoltă de mici aceste deprinderi sunt mai puțin susceptibili de a practica un sport în timpul copilăriei și adolescenței.
Abilitățile motorii fine, la fel de importante, sunt necesare pentru a face mișcări fine cu mâinile și se dezvoltă prin activități de:
– construire, trasare, folosire a instrumentelor pentru a desena, filetare, tăiere, completarea unui puzzle, îmbrăcare, spălarea dinților, colorare, decupare, copierea formelor, construirea cu lego, desenarea imaginilor, folosirea tacâmurilor, deschiderea cutiilor, curățarea dinților, perierea părului, îmbrăcarea păpușilor asamblarea construcțiilor cu diferite materiale.
Dezvoltarea cognitivă
Copiii învață să rezolve probleme prin joacă și ajung la un nivel cognitiv superior pe măsură ce fac acest lucru în medii care îi stimulează.
Iată câteva beneficii cognitive ale jocului:
- îmbunătațirea capacității de concetrare, memorare și atenție,
- deprinderi de învățare a matematicii (cunoașterea și înțelegerea lumii prin explorare, experimentare, gândire critică, concepte numerice, concept de spațiu, înțelegerea formelor),
- dezvoltarea limbajului receptiv (ceea ce aude un copil) și a limbajul expresiv (ceea ce spune un copil). Dezvoltarea limbajului începe cu jocurile și povestile spuse de părinți și continuă cu poveștile pe care le creează copilul în timpul jocului,
- dezvoltarea abilităților lingvistice care stau la baza limbajului copilului, care includ memoria receptivă, expresivă non-verbală și auditivă,
- dezvoltarea raționamentului deductiv și inductiv.
Dezvoltarea socială
Prin joc, copiii învață să interacționeze cu ceilalți, să facă compromisuri, să înțeleagă impactul pe care comportamentul lor îl poate avea asupra altor persoane și să acționeze corespunzător în diferite situații.
În orice joc există reguli care fie sunt prestabilite fie sunt inventate pe parcurs. Prin joc copiii învață cum să respecte aceste reguli, cum să își aștepte rândul, să fie corecți, să își rezolve conflictele eficient și independent atunci când apar, să experimenteze, să câștige și să piardă.
De ce trebuie să te joci cu copilul tău?
De fiecare dată când îi acorzi atenției bebelușului tău, îi vorbești și îi zâmbești sau îi spui că ești acolo pentru el, acesta învață să aibă încredere în tine.
De fiecare dată când vorbești, cânți și citești copilului tău, îl ajuți să învețe cuvintele de care are nevoie pentru a-și comunica gândurile și sentimentele.
De fiecare dată când îl ajuți pe copilul tău să învețe o nouă abilitate sau să trăiască o nouă experiență, îi ajuți să se simtă bine cu el înșuși și să dea sens lumii lui.
Jocul cu copiii pe parcursul copilăriei va crea legături puternice și de durată.