Decupați cartonul superior al cofrajului astfel încât să obțineți mai multe piese de forme și mărimi diferite.
Pictați piesele rezultate în culori distincte și puneți-le la uscat.
Cum vă jucați?
Tot ce trebuie să faceți este să puneți bucățile împreună pentru a forma un întreg.
Puteți începe prin asamblarea puzzle-ului împreună cu cel mic sau puteți să îi oferiți încă de la început doar îndrumări verbale. Pe măsură ce își dezvoltă abilitățile, încercați să scădeți treptat intervenția dumneavoastră.
Alegeți locul unde urmează să potriviți o piesă. Apoi, oferiți-i copilului două piese diferite, una care se nimerește în acel loc și alta care nu. Cereți-i să ghicească care dintre cele două se va potrivi doar privind spațiul liber și apoi să-și testeze alegerea. Copiii învață să sorteze piesele analizând formele și culorile lor. De exemplu, vor constata că cele de margine prezintă obligatoriu o linie dreaptă și vor înțelege că le va fi mai ușor să pună întâi conturul.
Când construiți puzzle-ul, spuneți cu voce tare numele fiecărei forme geometrice sau culori și rugați copilul să repete.
Setați un cronometru pentru a vedea cât de repede poate finaliza puzzle-ul. Treptat, viteza ar trebui să se îmbunătățească.
Când puzzle-ul este complet, spuneți-i copilului să privească imaginea timp de un minut, apoi să închidă ochii sau să se întoarcă. Puneți-i întrebări despre puzzle pentru a vedea cât își amintește. Puteți întreba: „Ce culoare este în mijloc? Unde este un pătratul cel mai mare?
Rugați copilul să sorteze piesele după culoare sau formă. Aceste strategii de sortare îl învață să descompună o sarcină mare în altele mai mici. Aceasta este o abilitate foarte importantă de rezolvare a problemelor.
Beneficii educaționale:
Dezvoltarea puterii de concentrare
Îmbunătățirea abilităților de percepție și conștientizare spațială – înțelegerea modului în care relațiile dintre obiecte se schimbă atunci când unul sau mai multe sunt mutate
Recunoașterea formelor și culorilor
Dezvoltarea abilităților motorii fine
Dezvoltarea coordonării mână-ochi – înainte de a potrivi o piesă, copilul vede locul unde aceasta va fi pusă. Apoi, trebuie să-și folosească mâinile pentru a muta piesa în acel spațiu.
Abilități de rezolvare a problemelor – piesele sunt amestecate și trebuie organizate și asamblate.
Dezvoltarea limbajului – copil trebuie să audă un cuvânt nou de câteva ori înainte de a-l folosi singur. Aveți răbdare și continuați să vorbiți.
Exersarea memoriei – prin reluarea puzzle-ului iar și iar își va aminti unde se potrivesc piesele.
Stima de sine – finalizarea unui proiect aduce un sentiment de realizare, mulțumire și satisfacție.
Abilități sociale – asamblarea unui puzzle cu altcineva necesită cooperare și comunicare.
Ți-a plăcut această postare?
Click pe o stea pentru a acorda o notă!
Nota medie 4.9 / 5. Număr voturi: 15
Niciun vot până acum? Fii primul care face o evaluare.